Tove Jansson. Foto: Per Olov Jansson. Beskuren.

Tove Jansson

Tove Jansson, född 1914 och död 2001 i Helsingfors, var en framstående finlandssvensk författare, illustratör, konstnär och serieskapare. Hon erhöll 1966 H.C. Andersen-medaljen för sitt författarskap inom barnlitteraturen och är mest känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen. Från och med 2020 firas Tove Jansson-dagen och den finländska konstens dag på hennes födelsedag, 9 augusti, som en inofficiell flaggdag i Finland.

Tove Jansson växte upp i ett konstnärshem i Helsingfors och studerade konst på olika skolor i Sverige, Finland och Frankrike. Förutom sitt författarskap arbetade hon som bildkonstnär hela sitt liv och höll sin första konstutställning 1943. Hon skrev även självbiografier, romaner och novellsamlingar för vuxna, samt illustrerade verk av andra författare som J.R.R. Tolkien och Lewis Carroll.

Under hennes uppväxt tillbringade Jansson vintrarna i Helsingfors och somrarna antingen på Blidö i Stockholms skärgård eller på ön Pellinge i Borgå skärgård. Dessa platser inspirerade till miljön i Mumindalen i hennes mumintrollsböcker. Tove Jansson studerade teckning vid Tekniska skolan i Stockholm redan som sextonåring, där hon även började publicera sina illustrationer och tecknade serier.

Efter studierna reste Tove Jansson runt i Europa och slog sig sedan ned i Helsingfors, där hon blev tecknare för tidningen Garm. I sina karikatyrer protesterade hon mot Adolf Hitler och Finlands samarbete med Nazityskland. Jansson tecknade sammanlagt cirka 100 omslag och över 500 satirteckningar och illustrationer för Garm, och hon kritiserade även Stalins Sovjet med samma skärpa.

Den första boken om mumintrollen, Småtrollen och den stora översvämningen, utkom 1945. Mumins genombrott kom med den tredje boken Trollkarlens hatt (1948). Böckerna om mumintrollen är Janssons mest kända verk och har översatts till 45 språk. Tove Jansson räknas som en av 1900-talets största svenskspråkiga barnboksförfattare och en av de internationellt mest kända finländska konstnärerna.



Hitta fler liknande författarskap:
Foto: Tove Jansson. Foto: Per Olov Jansson. Beskuren.
Tillbaka till blogg