Chinua Achebe

Chinua Achebe var en nigeriansk författare, poet och kritiker som föddes 1930 och dog 2013. Han är en av de mest inflytelserika och lästa afrikanska författarna under 1900-talet.

Achebes verk fokuserar på de sociala och psykologiska konsekvenserna av kolonialismen i Afrika. Hans mest kända roman, 'Things Fall Apart' (1958), skildrar hur en traditionell Igbo-by i Nigeria förändras när den möter europeiska missionärer och kolonisatörer. Romanen har översatts till över 50 språk och har sålts i över 10 miljoner exemplar.

Achebe var också en skicklig språkkonstnär. Han använde sig av det engelska språket för att berätta afrikanska historier och för att ge en röst åt de afrikanska folken. Hans stil var enkel och direkt, men också poetisk och suggestiv.

Achebes verk har haft en stor inverkan på den afrikanska litteraturen.

Achebe var inspirerad av en rad olika källor, bland annat av den traditionella afrikanska muntliga traditionen, av den europeiska litteraturen och av den amerikanska litteraturen.

Han var en stor beundrare av den afrikanska muntliga traditionen. Han ansåg att den muntliga traditionen var en viktig del av den afrikanska kulturen och att den kunde ge en unik inblick i den afrikanska erfarenheten.

Achebe var också inspirerad av den europeiska litteraturen. Han studerade engelska vid universitetet och var väl bekant med den engelska litteraturen. Han använde sig av det engelska språket för att berätta afrikanska historier, men han gjorde det på ett sätt som bevarade den afrikanska rösten.

Achebe var också inspirerad av den amerikanska litteraturen. Han var en stor beundrare av författare som Ralph Ellison och James Baldwin. Han såg likheter mellan den amerikanska rasismen och den koloniala förtrycket i Afrika. [Google Bard]Tycker du om Chinua Achebe kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Wole Soyinka, Amos Tutuola, Ngugi wa Thiongo, Buchi Emecheta, Ayi Kwei Armah.

Tillbaka till blogg