Gå vidare till innehåll

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Vi älskar böcker, gör du?

T. S. Eliot: En modern klassiker

T. S. Eliot var en amerikansk-brittisk författare, poet, litteraturkritiker och nobelpristagare. Han föddes i St. Louis, Missouri, 1888, men flyttade till Storbritannien 1914. Där blev han en centralgestalt inom den modernistiska rörelsen, och hans verk har haft en enorm inverkan på den engelskspråkiga litteraturen.

Eliots tidiga verk präglades av en ung mans sökande efter identitet och mening. I diktsamlingen 'Prufrock och andra dikter' (1917) skildrar han en ung man som är rädd för att ta steget in i vuxenlivet. I 'The Waste Land' (1922), ett av modernismens mest kända verk, skildrar han en värld som är förlorad och meningslös.

Eliot konverterade till den anglikanska kyrkan 1927, och hans senare verk präglas av en religiös inriktning. I 'Four Quartets' (1943) utforskar han frågor om tro, kärlek och mening.

Eliots stil är komplex och mångfacetterad. Han använde sig av en mängd olika stildrag, från traditionell vers till fritt vers. Han var också influerad av en mängd olika källor, från klassisk litteratur till folkmusik. [Google Bard]



Tycker du om T. S. Eliot kan du nog även vara intresserad av dessa författare: William Shakespeare, Ezra Pound, T E Hulme, Dante Alighieri, J Alfred Prufrock.



Priser och utmärkelser:

Tillbaka till blogg