Susanna Alakoski

Susanna Alakoski är en av Sveriges mest uppmärksammade författare. Hon debuterade 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset. Alakoski har sedan dess skrivit ytterligare flera romaner, barnböcker och dagboksessäer.

Alakoski föddes i Helsingfors 1962. Hon växte upp i en arbetarfamilj i Finland och Sverige. Hennes uppväxt präglades av fattigdom, våld och missbruk. Dessa erfarenheter har kommit att genomsyra hennes författarskap.

Alakoskis verk är ofta starka och realistiska skildringar av utsatthet och utanförskap. Hon har en förmåga att gestalta komplexa känslor och relationer på ett både berörande och engagerande sätt.

Alakoskis stil är poetisk och suggestiv. Hon använder ofta ett starkt och bildligt språk för att skapa en levande och stämningsfull berättelse. Hennes verk är influerade av såväl arbetarlitteratur som feminism och socialrealism.



Tycker du om Susanna Alakoski kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Eyvind Johnson, Sara Lidman, Virginia Woolf, Stieg Larsson, Selma Lagerlöf.

Tillbaka till blogg