Rudyard Kipling

Rudyard Kipling var en brittisk författare, poet och journalist som föddes i Bombay, Indien, 1865. Han är mest känd för sina skildringar av britternas liv i Indien, men han skrev även om en rad andra ämnen, bland annat krig, natur och barndom.

Kipling växte upp i Indien, där hans far arbetade som skulptör. Han hade en svår barndom, och han bodde bland annat på ett barnhem under en period. Detta präglade hans verk, som ofta handlar om ensamhet, utanförskap och kampen för att överleva.

Kipling debuterade som författare 1886, och han blev snabbt en framgångsrik författare. Han vann Nobelpriset i litteratur 1907, och han är en av de mest översatta brittiska författarna.

Kiplings stil är ofta enkel och direkt, men den är också full av intelligens och humor. Han var en skicklig berättare, och hans verk är fulla av liv och personlighet.

Kipling har inspirerat många andra författare, bland annat Ernest Hemingway och J.R.R. Tolkien. Han är en viktig figur i den brittiska litteraturen, och hans verk fortsätter att läsas och uppskattas idag.

Kipling var inspirerad av en rad olika källor, bland annat den indiska kulturen, den brittiska kolonialismen och den viktorianska eran. Han var också en stor beundrare av Shakespeare och andra klassiska författare.



Tycker du om Rudyard Kipling kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Mark Twain, Frances Hodgson Burnett, E B White, C S Lewis, Robert Louis Stevenson.



Priser och utmärkelser:

Tillbaka till blogg