Nils Ahnlund

Nils Ahnlund var en av Sveriges mest framstående historiker under 1900-talet. Han föddes i Uppsala 1889 och växte upp i en akademisk miljö. Hans far var professor i dogmatik och moralfilosofi, och hans mor kom från en arbetarfamilj. Ahnlund studerade vid Uppsala universitet och disputerade 1916 på en avhandling om Gustav Vasa.

Ahnlund var en skicklig pedagog och populärföreläsare. Han var också en flitig skribent och publicerade ett stort antal böcker och artiklar om svensk historia. Hans mest kända verk är boken 'Nya Sverige' (1924), som handlar om den svenska kolonin i Nordamerika.

Ahnlunds stil präglades av en tydlig och saklig framställning. Han var dock inte rädd för att kritisera etablerade uppfattningar. Han var också en förespråkare för en bred syn på historien, som inte bara fokuserade på de stora händelserna utan också på vardagslivet och kulturen.

Ahnlunds arbete hade ett stort inflytande på den svenska historieskrivningen. Han var en av de första historikerna som tog lokalhistoria på allvar, och han bidrog också till att popularisera historien för en bredare publik.

Ahnlund var inspirerad av en rad olika historiker, bland andra Erik Gustaf Geijer, Adolf Fredrik Lindforss och Harald Hjärne. Han var också influerad av den romantiska historieskrivningen, som betonade det nationella och kulturella arvet. [Google Bard]



Tycker du om Nils Ahnlund kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Erik Gustaf Geijer, Adolf Fredrik Lindforss, Harald Hjärne, Johan Henrik Schröder, Alf Henriksson.

Tillbaka till blogg