Lope de Vega: En spansk gigant i litteraturens värld

Lope de Vega föddes i Madrid 1562 och var en av de mest produktiva författarna i världslitteraturen. Han skrev över 1 800 pjäser, 400 religiösa dramer, 9 epos, 3 000 sonetter och en mängd andra verk. Hans mest kända pjäs är 'Peribánez och kommendanten i Oscana', som handlar om en enkel bonde som förälskar sig i en adelsdam.

Lope de Vega hade en turbulent uppväxt. Hans far dog när han var sex år gammal och hans mor gifte om sig. Han studerade vid Alcalá universitetet, men hoppade av för att bli soldat. Efter att ha deltagit i flera slag i Italien återvände han till Madrid och började skriva pjäser.

Lope de Vega var en skicklig dramatiker som var känd för sina handlingsdrivna pjäser med starka karaktärer. Han var också en pionjär inom genren tragi-komedie, som blandar komiska och tragiska inslag.

Lope de Vega var influerad av en mängd olika källor, bland annat den spanska folkloren, den romerska komedin och den italienska renässansen. Han var också en stor beundrare av William Shakespeare. [Google Bard]



Tycker du om Lope de Vega kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Cervantes, Shakespeare, Calderón de la Barca, Tirso de Molina, Garcilaso de la Vega.

Hitta fler liknande författarskap:
Tillbaka till blogg