John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist är en svensk författare som är känd för sina skräckromaner och noveller. Han föddes i Blackeberg i Stockholm 1968 och växte upp i enkla förhållanden. Hans mamma arbetade som städerska och hans pappa var alkoholiker.

Ajvide Lindqvist debuterade som författare 1998 med novellsamlingen Låt de gamla drömmarna dö. Samlingen fick ett positivt mottagande och ledde till att Lindqvist började skriva på sin första roman, Låt den rätte komma in. Romanen utgavs 2004 och blev en stor succé. Den har översatts till över 30 språk och filmatiserats två gånger, först i Sverige 2008 och sedan i USA 2010.

Hans verk kännetecknas ofta av en mörk och realistisk ton. Han skriver om vardagliga människor som konfronteras med det skrämmande. Hans stil är enkel och direkt, men ändå poetisk.

John Ajvide Lindqvists influenser är många, men några av de mest framträdande är Stephen King, H.P. Lovecraft och Edgar Allan Poe. Han har också inspirerats av svensk folktro och skräckfilm.

Lindqvist är en av Sveriges mest framgångsrika författare. Han har vunnit flera priser, bland annat Guldbaggen för bästa manus och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris. Hans verk är älskade av läsare över hela världen. [Google Bard]



Tycker du om John Ajvide Lindqvist kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Stephen King, H.P. Lovecraft, Shirley Jackson, Neil Gaiman, Clive Barker.

Tillbaka till blogg