Johan Ehrenberg på Göteborgs bokmässa 2011. Foto: Arild Vågen (Wikipedia)

Johan Ehrenberg

Johan Ehrenberg, född 1957 i Linköping, är en svensk journalist, publicist, företagare, debattör och författare. Han är mest känd som VD för ETC Utveckling, som bland annat ger ut tidningen ETC. Ehrenberg växte upp i Hässleholm och Hästveda i Skåne men flyttade som sextonåring till Stockholm, där han startade tidningen Partisano tillsammans med några vänner. Tidningen, som senare bytte namn till ETC, fick under 1980-talet uppmärksamhet för sin djärva grafiska design, grävande journalistik och personliga artiklar.

Ehrenberg har även varit aktiv som skönlitterär författare, med debutverket Bara lite kärlek (1986) och romanen Löjliga familjen (1987). Han har också skrivit fantasyromanen Aileme - befrielsens tid (2005).

Trots sina litterära insatser är det som samhällsdebattör och journalist Ehrenberg gjort sig mest känd. I böcker som Pengar, makten och alla vi andra (1994), Mera pengar (1996), Globaliseringsmyten (1998) och Socialismen, min vän (2000) beskriver han en nedmonterad socialstat där människor matas med lögner om statsskulden, EU och globalisering, med mera. Ehrenbergs huvudfokus ligger på ekonomi, och tillsammans med Sten Ljunggren skriver han regelbundet om ekonomi ur ett radikalt perspektiv i ETC. Duon har också propagerat för att Sverige ska införa euron som valuta.



Foto: Johan Ehrenberg på Göteborgs bokmässa 2011. Foto: Arild Vågen (Wikipedia)
Tillbaka till blogg