Ett fotografi på Lovecraft från 1934. Foto: Lucius B. Truesdel. Bearbetat.

H. P. Lovecraft

Howard Phillips Lovecraft var en amerikansk författare som var känd för att skriva skräck-, fantasy- och science fiction-genrer. Hans verk innehöll ofta element av kosmisk skräck, vilket innebar att livet var obegripligt för mänsklig förståelse och att universum var främmande och skrämmande. Lovecrafts Cthulhu-mytologi och Necronomicon har skapat en kult av anhängare, och han har blivit en kultgestalt och en av de mest inflytelserika skräckförfattarna under 1900-talet.

Lovecrafts intresse för skräck började tidigt i barndomen, och han läste grekiska och latinska klassiker vid en mycket ung ålder. Han skrev också sin första övernaturliga historia vid sju års ålder. Lovecrafts författarskap tog fart efter att han blev medlem i United Amateur Press Association och började publicera sina noveller i tidningar som Weird Tales. Under denna tid skrev han nästan alla sina mest kända noveller och utvecklade sin Cthulhu-mytologi.

Lovecrafts verk har inspirerat många författare och filmskapare inom skräckgenren, bland annat Robert Bloch och Clive Barker. Han var en produktiv brevskrivare och hade en mycket stor brevvänkrets. Lovecrafts prosa är något otidsenlig och han använde ofta ovanliga adjektiv och försökte transkribera dialektalt språk på ett sätt som har blivit kritiserat som direkt felaktigt.

Lovecrafts verk har varit inflytelserika inom skräckgenren och hans Cthulhu-mytologi och Necronomicon har skapat en kult av anhängare. Hans verk är fortfarande populära än i dag och han anses vara en av de mest inflytelserika skräckförfattarna under 1900-talet.



Hitta fler liknande författarskap:
Foto: Ett fotografi på Lovecraft från 1934. Foto: Lucius B. Truesdel. Bearbetat.
Tillbaka till blogg