Gunnar Adler-Karlsson
Adler-Karlsson studerade nationalekonomi vid Stockholms universitet och tog sin doktorsexamen 1965. Han arbetade sedan som forskare och lärare vid Stockholms universitet och vid Roskilde universitetscenter i Danmark. Han var även verksam som föreläsare och skribent i en rad olika medier.
Adler-Karlssons verk präglas av en stark socialliberalism och en övertygelse om att fred och välstånd kan nås genom samarbete mellan olika länder och samhällssystem. Han var en stark förespråkare för internationellt samarbete och för en globalisering som syftar till att förbättra levnadsvillkoren för alla människor.
Adler-Karlssons mest kända verk är boken Handeln mellan öst och väst. En allmän översikt, som utgavs 1965. I denna bok analyserar han den växande handeln mellan Östblocket och Västvärlden och diskuterar dess konsekvenser för den internationella politiken. Boken blev en internationell succé och har översatts till flera språk.
Adler-Karlssons stil är klar och saklig, men samtidigt engagerad och passionerad. Han är en skicklig debattör som behärskar de ekonomiska och politiska teorierna på ett djupgående sätt. Han är också en skicklig historieberättare som kan göra komplexa frågor lättillgängliga för en bred publik.
Adler-Karlssons influenser är många och varierade. Han har inspirerats av såväl klassiska liberala tänkare som John Stuart Mill och Adam Smith som av moderna socialdemokrater som Olof Palme. Han har också varit intresserad av den österländska filosofin och religionen, och han har ofta hämtat inspiration från buddhistiska och taoistiska läror.
Gunnar Adler-Karlsson är en av de mest betydelsefulla svenska samhällsdebattörerna under efterkrigstiden. Hans verk har haft en betydande inverkan på den svenska politiken och den internationella debatten. Han är en författare som är värd att läsas av alla som är intresserade av samhällsfrågor. [Google Bard]