Stämningsbild inspirerad av Anttis böcker.

Gerda Antti

Gerda Antti, född och uppvuxen i Övertorneå, är en av de mest lästa svenska författarna. Antti har varit verksam inom både litteratur och politik, men har numera oförtjänt hamnat i skymundan. Detta trots att hon varit en av de mest lästa och älskade författarna i Sverige.

Gerda Antti har skrivit ett brett utbud av böcker som sträcker sig från poesi och noveller till romaner och essäer. Hennes verk har blivit uppmärksammade för sin skarpsynthet och humoristiska ton.

Hennes debutdiktsamling 'Här och nu' från 1961 skildrar livet i det norrländska samhället där hon växte upp. Samlingen är präglad av en sinnlig närvaro och en djup känsla för naturen, vilket är en tematik som återkommer i hennes senare verk.

Anttis genombrottsverk kom med novellsamlingen 'Inte värre än vanligt' från 1977. Samlingen är en skarpsinnig skildring av det svenska folkhemmet, där hon beskriver vardagssituationer med ironi och humor. Novellerna visar på Anttis förmåga att skapa välformulerade och träffsäkra betraktelser om det svenska samhället.

Antti har även skrivit en trilogi om Astrid, där hon skildrar livet ur en 50-årig kvinnas perspektiv. I romanerna 'Ett ögonblick i sänder' (1980), 'Jag reder mig nog' (1983) och 'Bara lite roligt...' (1994) beskriver hon Astrids liv i en liten by, där hon upplever både kärlek och sorg, men också står inför utmaningar som att ta hand om sin åldrande mor och att hantera problemen som uppstår när ungdomar flyttar till storstaden.

Anttis romaner och noveller präglas av en stark närvaro och en förmåga att fånga läsarens uppmärksamhet med sin humoristiska ton och skarpa blick för detaljer. Genom sin litteratur har hon lyckats skapa ett autentiskt och mångfacetterat porträtt av det svenska samhället och dess invånare.

Antti var gift med författaren Walter Ljungquist från 1950 fram till hans död 1974. Hon har också varit engagerad politiskt i Centerpartiet och hade uppdrag som kommunal- och landstingspolitiker samt nämndeman i länsrätten. Antti har också varit ledamot av Migrationsverkets etiska råd.

Antti har också regelbundet skrivit kåserier i Östgöta Correspondenten och publicerat kåserier i Dessa dagliga dagar. 2008 blev hon utsedd till medicine hedersdoktor vid Linköpings universitet.

Botanisera bland vårt urval av böcker om och av Gerda Antti

Foto: Stämningsbild inspirerad av Anttis böcker.
Tillbaka till blogg