Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Fernanda Melchor

I en liten by i Mexikos Veracruz-provins utspelar sig en blodig historia om våld, sexualitet och utanförskap. I centrum står 'Häxan', en ung kvinna med oklar könsidentitet, som hittas mördad. Med denna berättelse debuterade Fernanda Melchor 2017 med romanen Temporada de huracanes, som snabbt blev en internationell succé.

Melchor föddes 1982 i Veracruz och växte upp i en arbetarklassfamilj. Hon utbildade sig till journalist och arbetade som reporter i flera år innan hon började skriva romaner. I sitt författarskap utforskar hon ofta våld och sociala orättvisor i dagens Mexiko.

Melchors stil är rå och suggestiv. Hon använder sig av ett intensivt språk och en suggestiv berättarteknik för att skapa en känsla av obehag och ångest hos läsaren. Hennes verk har jämförts med författare som Roberto Bolaño, Gabriel García Márquez och Cormac McCarthy.

Melchors roman Temporada de huracanes nominerades till International Booker Prize 2020. Hennes andra roman, Paradais, gavs ut i Sverige 2023. Den handlar om en grupp ungdomar i en liten by som tvingas ta itu med våld och droghandel.

Melchor är en av de mest intressanta och lovande unga författarna i Latinamerika idag. Hennes verk är en viktig röst i den globala litteraturen. [Google Bard]



Tycker du om Fernanda Melchor kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Roberto Bolao, Gabriel Garca Marquez, Cormac McCarthy, Juan Rulfo, Mariana Enriquez.

Tillbaka till artiklarna