Eva Adolfsson

Eva Adolfsson (1942-2010) var en av Sveriges mest framstående författare och litteraturkritiker. Hon föddes i Malmö och växte upp i en arbetarfamilj. Efter studentexamen studerade hon litteraturvetenskap vid Lunds universitet.

Adolfssons författarskap präglas av en stark känsla för det mänskliga i det vardagliga. Hennes romaner och noveller skildrar ofta kvinnors liv och erfarenheter, men också mänskliga relationer i allmänhet. Hon är känd för sin skickliga dialog och sina skarpa iakttagelser av det mänskliga psyket.

Adolfssons debutroman, 'Till skilda orter' (1982), är en av hennes mest kända verk. Romanen handlar om två systrar som växer upp i Malmö under 1950-talet. Den skildrar syskonens kärlek och konflikter, och hur de påverkas av samhällets förändrade syn på kvinnor.

Adolfssons andra romaner, 'Förvandling' (1986), 'Till Moskva' (1995) och 'En liten historia' (2009), är också mycket uppskattade. Hon har även skrivit en novellsamling, 'Den sista sommaren' (1992), och en samling essäer, 'Kvinnligt skrivande' (1998).

Adolfssons författarskap har influerats av en rad olika författare, bland andra Virginia Woolf, Doris Lessing och Marguerite Duras. Hon har också varit en stark förespråkare för kvinnlig litteratur. [Google Bard]



Tycker du om Eva Adolfsson kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Margaret Atwood, Alice Munro, Toni Morrison, Simone de Beauvoir, Clarice Lispector.



Priser och utmärkelser:

Tillbaka till blogg