Gå vidare till innehåll

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Vi älskar böcker, gör du?

Bengt Linder

Bengt Linder (1929-1985) var en produktiv svensk författare och journalist, verksam under 1900-talets mitt. Han skänkte Sverige en rik samling böcker för barn och unga vuxna, med fokus på humor och spänning. Hans mest kända verk är serien om den kvicktänkta detektiven 'Dante', som älskats av generationer läsare.

Linder föddes i Härnösand och inledde sin karriär som journalist. Han debuterade som författare 1954 och under sin verksamma tid publicerade han över 100 böcker. Förutom 'Dante'-serien, som omfattar 31 böcker, skrev han bland annat serierna 'Tjabo', 'Ninni' och 'Bonnie'. Han bidrog även med manus till film och TV, inklusive den folkkära 'Åsa-Nisse'-serien.

Linders stil präglas av humor, fartfylld dialog och en stark berättarglädje. Han inspirerades av amerikanska deckarförfattare som Mickey Spillane och Dashiell Hammett, men skapade en unik röst med svenska förtecken. Hans böcker speglar tidens kultur och samhälle, med inslag av populärmusik, sport och aktuella händelser.

Linder kan ses som en del av den svenska barn- och ungdomslitteraturens guldålder under 1900-talets mitt. Han bidrog till att modernisera genren med sina humoristiska och spännande berättelser, och inspirerade många efterföljande författare.



Tycker du om Bengt Linder kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Astrid Lindgren, Vilhelm Moberg, Maria Gripe, Stieg Trenter, Kerstin Thorvall.

Tillbaka till blogg