Symbolism & dekadens | Stéphane Mallarmé

Stéphane Mallarmé anses vara en del av den litterära riktningen Symbolism & dekadens genom sin revolutionerande poesi som är full av symboler och mångtydig syntax. Hans verk utmanar läsaren med komplexitet och dunkelhet samtidigt som de skapar en glasklar sinnlighet. Mallarmé är en av symbolismens främsta representanter och har haft stor påverkan på den moderna litteraturen.

Stéphane Mallarmé var en fransk poet som föddes i Paris 1842 och dog i Valvins 1898. Han är en av de mest inflytelserika poeterna under 1800-talet och anses vara en av symbolismens främsta representanter.

Mallarmé föddes in i en borgerlig familj och fick en klassisk utbildning. Han studerade bland annat vid Collège Rollin och École Normale Supérieure. Efter examen arbetade han som engelsklärare i olika städer i Frankrike.

Under 1860-talet började Mallarmé skriva poesi på allvar. Hans tidiga verk var inspirerade av Charles Baudelaire och Théophile Gautier, men han utvecklade snart en egen, unik stil.

Mallarmés poesi är svår att förstå och tolka. Den är ofta full av symboler och metaforer, och den använder sig av en avancerad syntax. En av Mallarmés mest kända dikter är 'L'Après-midi d'un faune', som är en skildring av en fauns drömmar och fantasier.

Mallarmé publicerade endast ett fåtal diktsamlingar under sin livstid. Hans mest kända verk är 'Poésies', som utkom postumt 1899. [Google Bard]

Foto:
Tillbaka till blogg