Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Endast 49 kr i frakt, oavsett vikt och antal böcker. Läs mer
★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

Symbolism & dekadens | Erik Lindegren

Erik Lindegren kan anses vara en del av den litterära riktningen Symbolism & dekadens genom sin rika produktion av recensioner och essäer om litteratur, konst och musik. Han utforskade teman som mystik, melankoli och förfall, vilket är centrala element inom symbolistisk och dekadent litteratur.

Erik Lindegren föddes i Luleå 1910 och växte upp i Stockholm. Han var en av de mest framstående svenska författarna under 1900-talet, och hans dikter, essäer och översättningar har haft stor betydelse för den svenska kulturen.

Lindegrens liv var präglat av motsättningar. Han var en skör och känslig person, men också en produktiv och ambitiös författare. Han var en sökare som alltid var på jakt efter nya uttrycksformer, och hans diktning präglas av en spänning mellan liv och död, mellan ljus och mörker.

Lindegrens mest kända verk är diktsamlingen Vinteroffer (1954), som ofta ses som ett av de viktigaste verken i svensk litteratur. I Vinteroffer utforskar Lindegren konstens offerkaraktär och en strävan efter poesins absoluta uttryck på gränsen till det outsägliga.

Lindegrens diktning är ofta symbolisk och suggestiv. Han använder sig av enkla, men kraftfulla bilder för att förmedla sina känslor och tankar. Hans stil är ofta drömsk och suggestiv, och han använder sig ofta av musikaliska grepp för att skapa en suggestiv effekt.

Lindegrens influenser var många och skiftande. Han var intresserad av både modern och klassisk poesi, och han inspirerades också av musik, konst och filosofi. Bland hans viktigaste influenser kan nämnas Baudelaire, Rimbaud, T.S. Eliot och Martin Heidegger.

Lindegren dog i Stockholm 1968, endast 57 år gammal. Han var vid sin död en av Sveriges mest uppskattade författare, och hans diktning fortsätter att inspirera läsare och forskare än idag.

Foto:
Tillbaka till artiklarna