Symbolism & dekadens | Oscar Wilde

Oscar Wilde kan anses vara en del av den litterära riktningen Symbolism & dekadens genom sin användning av symboler och sin utforskning av dekadenta och destruktiva teman i sina verk, som exempelvis i romanen Dorian Grays porträtt.

Oscar Wilde (1854-1900) var en irländsk författare, poet, dramatiker och essäist. Han är mest känd för sina satiriska och ironiska verk, som ofta utforskar teman som kärlek, identitet och sociala konventioner.

Wilde föddes i Dublin och studerade vid Trinity College i Dublin och Magdalen College i Oxford. Han var en framgångsrik student och fick ett stipendium för att studera i Italien. Efter sin återkomst till England blev han en populär medlem av Londons litterära och konstnärliga samhälle.

Wildes mest kända verk inkluderar pjäserna The Importance of Being Earnest, The Picture of Dorian Gray och Salome. Han skrev också flera samlingar av poesi och essäer.

Wildes stil kännetecknas av sin elegans, humor och ironi. Han var en skicklig ordkonstnär och hans verk är fulla av vackra och minnesvärda citat.

Oscar Wilde var en kontroversiell figur under sin livstid. Han var öppet homosexuell och hans liv och verk var ofta föremål för kritik. Han dömdes 1895 för sodomi och dömdes till två års fängelse.

Efter sitt fängelsestraff levde Wilde i exil i Frankrike. Han dog av tuberkulos 1900.

Wildes verk har påverkats av en rad olika källor, bland annat den viktorianska erans litteratur, den grekiska antiken och den franska symbolismen. Han var också en hängiven beundrare av Shakespeare.

Oscar Wilde var en av litteraturens största författare. Hans verk är fortfarande relevanta och inspirerande än idag. Han är en viktig representant för den viktorianska erans litteratur och hans stil och influenser har haft en betydande inverkan på senare författare.

Foto:
Tillbaka till blogg