Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Endast 49 kr i frakt, oavsett vikt och antal böcker. Läs mer
★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

Symbolism & dekadens | Gustav Meyrink

Gustav Meyrink anses vara en del av den litterära riktningen Symbolism & dekadens genom sin roman Der Golem, där han väver samman judisk mystik med ockultism och Prags atmosfär. Meyrink experimenterade med symbolik, drömska element och en suggestiv prosa som påverkade författare som Jorge Luis Borges och Italo Calvino.

Född i Wien 1868, men förknippad med Prags mystik och symbolik, skapade Gustav Meyrink en litterär värld befolkad av alkemister, magiker och besatta själar. Hans mest kända verk, 'Der Golem', väver samman den judiska legenden om en lerfigur som väcks till liv med Meyrinks egna intressen för teosofi och ockultism.

Meyrinks liv var lika fascinerande som hans verk. Han var bankman, spekulant och till och med anklagad för bedrägeri innan han fann sin kallelse som författare. Han inspirerades av den dekadenta atmosfären i Prag och dess mörka gränder, vilket återspeglas i hans suggestiva prosa.

Stilen präglas av symbolik och drömskhet, där verklighet och fantasi smälter samman. Meyrink experimenterade med berättartekniker och blandade in dagboksanteckningar, brev och legender i sina verk. Han skapade en unik stämning av oro och mystik som fängslar läsaren.

Influenserna var många och varierande. Från den tyska romantiken och E.T.A. Hoffmanns makabra berättelser, till den österrikiska symbolismen och Arthur Schnitzlers psykologiska finess. Meyrink hämtade inspiration från alltifrån teosofi och buddhism till alkemi och tarot.

Meyrinks litterära arv placerar honom i den tyska fantastikens tradition, men han står ensam med sin unika blandning av mysticism, symbolik och psykologisk realism. Han inspirerade senare generationer av författare, bland annat Jorge Luis Borges och Italo Calvino.

Foto:
Tillbaka till artiklarna