Hastur förlag

Hastur förlag

I det stillsamma Roteminnet i Ljungby kommun ligger kärnan till en verksamhet som sedan 2011 har fört en tyst revolution inom svensk litteratur. Hastur Förlag, under ledning av den passionerade förläggaren och översättaren Ola Svensson, har etablerat sig som en oersättlig kraft inom utgivning av äldre skräcklitteratur. Med ett fokus på verk från perioden 1880 till 1945, öppnar förlaget dörrar till en svunnen tid av litterär skräck och under.

Förlagsnamnet Hastur är i sig en berättelse värd att utforska. Inspirerat av den fiktiva herdeguden Hastur, en figur som först nämns i Ambrose Bierces verk och senare utforskats av författare som Robert W. Chambers och H.P. Lovecraft, signalerar det en djup respekt och kärlek till skräckgenrens rötter. Det är ett namn som lovar både mystik och äventyr till de som vågar dyka in i dess mörker.

Sedan starten har Hastur Förlag gjort det möjligt för svenska läsare att utforska och njuta av klassiska skräckverk från några av genrens mest framstående författare, inklusive Ambrose Bierce, Robert W. Chambers, H.P. Lovecraft, Arthur Machen och Carl Panzram. Förlagets noggranna urval och kurering av dessa verk erbjuder en unik inblick i skräcklitteraturens guldålder, samtidigt som det ger dessa tidlösa berättelser ett nytt hem i den svenska litterära hyllan.

Ola Svenssons arbete sträcker sig bortom att enbart ge ut böcker. Genom sin översättning av dessa historiska verk till svenska under pseudonymen Arthur Isfelt, har han personligen bidragit till att göra denna litteratur tillgänglig och relevanta för dagens läsare. Hans engagemang för genren och dess historia har inte bara berikat det svenska litterära landskapet utan också skapat en bro mellan det förflutna och nutiden, vilket låter moderna läsare upptäcka skräckens tidlösa charm.

I slutändan är Hastur Förlag mer än bara ett förlag med fokus på äldre skräcklitteratur. Det är en viktig kulturell aktör som värnar om och förnyar intresset för en genre som berikar den svenska litteraturen med djup, spänning och historisk insikt. Genom sitt arbete säkerställer Ola Svensson att skräckens guldålder fortsätter att inspirera, fascinera och engagera läsare långt in i framtiden. Hastur Förlag står som en bastion för skräckens älskare och dess fortsatta arbete för denna rika tradition vidare till kommande generationer.

Tillbaka till blogg