Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Mardrömmar av Maupassant, Guy de

Mardrömmar av Guy de Maupassant

Mardrömmar är en samling skräcknoveller skriven av den berömde författaren Guy de Maupassant. Maupassant, som ofta kallas den franska novellkonstens fader och mästare, skrev runt 300 noveller under sin karriär, präglade av en pessimistisk grundhållning.

En dyster skräckvärld

I Mardrömmar tar Maupassant läsarna med på en obehaglig resa genom skräckens värld. Skräcken i novellerna kommer ofta inifrån och lämnar läsaren känslomässigt skakad, osäker på vad som egentligen är verkligt.

Galenskap och mardrömmar

Novellerna i denna samling spänner över en mängd olika teman, från klassiska spökhistorier till skildringar av individuell galenskap. Maupassant utforskar dystra och kusliga mardrömstillstånd, vilket gör att läsaren dras in i en värld av fasa och ovisshet.

I tjugoårsåldern drabbades Maupassant av syfilis, en åkomma som kom att prägla resten av hans liv. Denna sjukdom återspeglas i hans senare verk, där novellerna blir allt mörkare och handlingen präglas av en ökande galenskap.

Horla och andra klassiker

I Mardrömmar återfinns några av Maupassants mest kända verk, däribland den berömda novellen "Horla" i två olika versioner. Novellerna har översatts av Hillevi Norburg, som även bidragit med förord, noter och kommentarer till denna utgåva.

Skräcknoveller, Fasa, Galenskap och Mardrömstillstånd är teman som genomsyrar denna mörka och fascinerande samling av skräcknoveller.

Frågor och svar om Mardrömmar av Guy de Maupassant

Vad kan läsare förvänta sig av Mardrömmar?

Mardrömmar tar läsarna med på en skrämmande resa genom Maupassants mörka och kusliga värld, där fasa och galenskap regerar. Förvänta dig en samling noveller som kommer att skaka om och lämna dig fängslad.

Hur påverkade Maupassants personliga strider hans författarskap?

Maupassants kamp mot syfilis och de fysiska och psykiska lidanden han upplevde speglas tydligt i hans senare verk. Hans noveller blir allt mörkare och mer intensiva, vilket skapar en suggestiv läsupplevelse för publiken.

Denna beskrivning ger en inblick i Maupassants skrämmande värld av Mardrömmar, en samling som kommer att fascinera och skrämma läsare med sitt gripande innehåll.

Tillbaka till artiklarna