Symbolism & dekadens | Anders Österling
Anders Österling kan anses vara en del av den litterära riktningen Symbolism & dekadens genom sin användning av symbolik och sin fascination för det förgängliga och dekadenta. Hans poesi och litteraturkritik präglas av en drömliknande stämning och en kärlek till det vackra och estetiska.
Född i Helsingborg 1884, etablerade sig Anders Österling som en av Sveriges mest framstående poeter under 1900-talet. Hans verk, präglade av en sällsynt språklig lyhördhet och tematiska djup, sträcker sig över dikter, essäer, översättningar och dramatik.
Inspiration hämtade han från både den svenska och internationella litteraturen. Shakespeares dramatik, Goethes filosofi och den franska symbolismen satte tydliga spår i hans verk. Men Österling var också en flitig resenär, och intryck från resor till Italien, Grekland och England färgade hans poesi med nya perspektiv.
Stilistiskt kännetecknas Österlings dikter av en rik rytmisk variation och en förkärlek för symbolik. Han bemästrade både den klassiska sonettformen och friare versmått, och hans språk präglas av en sinnlig skönhet och suggestiv kraft.
Som ständig sekreterare i Svenska Akademien under 36 år (1919-1955) spelade Österling en betydande roll i det svenska kulturlivet. Han var en stark förespråkare för humanistiska värderingar och en aktiv röst i samhällsdebatten.
Anders Österlings gärning har haft en enorm inverkan på den svenska poesin. Han inspirerade generationer av poeter och cementerade sin plats som en av de stora svenska lyrikerna.