Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Endast 49 kr i frakt, oavsett vikt och antal böcker. Läs mer
★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

Norrländska berättare | Gustav Hedenvind-Eriksson

Gustav Hedenvind-Eriksson kan anses vara en del av den litterära riktningen Norrländska berättare genom sitt självbiografiska innehåll och skildringar av skogsarbetarnas och rallarnas liv och arbete. Han var en pionjär för svenska arbetarförfattare.

Född i den norrländska byn Gubbhögen, präglades Gustav Hedenvind-Eriksson av en uppväxt i nära kontakt med naturen och det hårda arbete som präglade livet för många i hans generation. Hans livserfarenheter som skogsarbetare, flottare och rallare kom att forma hans författarskap på ett avgörande sätt. Hedenvind-Erikssons verk är ofta starkt förankrade i den svenska arbetarklassens historia och vardag, och hans språk är både kraftfullt och poetiskt.

I sin självbiografi, 'Med rallarkärra mot dikten', skildrar författaren sin väg från en enkel bakgrund till att bli en respekterad litterär röst. Boken ger en inblick i en tid då Sverige genomgick stora förändringar och industrialiseringen förändrade människors liv på djupet. Hedenvind-Erikssons berättelse är både personlig och politisk, och den har blivit en klassiker inom svensk arbetarlitteratur.

Hedenvind-Erikssons författarskap har ofta beskrivits som en röst för de utstötta och förtryckta. Han skildrar sina karaktärer med stor empati och inlevelse, och hans berättelser är fulla av både sorg och hopp. Författaren var djupt engagerad i samhällsfrågor och hans verk har haft ett stort inflytande på den svenska litteraturen.

Hedenvind-Erikssons författarskap är starkt influerat av den svenska folktraditionen och av de realistiska författarna från 1800-talet. Hans verk har jämförts med såväl Viktor Rydberg som Verner von Heidenstam. Hedenvind-Eriksson kan ses som en viktig länk mellan den äldre generationens författare och de moderna arbetarförfattarna.

Foto:
Tillbaka till artiklarna