Virginia Woolf 1902. Foto: George Charles Beresford

Modernism | Virginia Woolf

Virginia Woolf är en central figur inom modernismen genom sitt sätt att experimentera med form och innehåll. Hon utmanade traditionella berättarstrukturer och utforskade medvetandets ström, tid och rum. Hennes verk som Mrs Dalloway och To the Lighthouse är exempel på modernistisk litteratur.

Virginia Woolf, född den 25 januari 1882 och död 28 mars 1941, var en brittisk författare och feminist som anses vara en av 1900-talets mest inflytelserika engelskspråkiga författare. Woolf föddes i London och utbildades i hemmet av sina föräldrar. Hennes familj bestod av barn från tre olika äktenskap och hemmet var en mötesplats för författare och konstnärer.

Woolf debuterade med romanen 'Resan ut' 1915, en bildningsroman med en kvinnlig huvudperson. Hon kritiserade den realistiska romanen i essän 'Modern fiction' (1919) och började experimentera med romangenren i 'Jacobs rum' (1922). Hennes teknik utvecklades ytterligare i 'Mrs Dalloway' (1925), där hon skildrar en dag i London genom olika karaktärers upplevelser.

Som en ledande modernistisk författare och teoretiker var Woolfs experimentella prosa banbrytande. Hennes verk ökade kunskapen om och medvetenheten kring kvinnorollen och har sedan 1970-talet inspirerat flera feministiska rörelser. Hennes litteraturstudier i essäsamlingen 'The Common Reader' fick också stort genomslag.

Woolf växte upp i en familj där författare och konstnärer samlades och bestämde sig tidigt för att bli författare. Genom sin bror Thoby kom hon i kontakt med en grupp Cambridgestudenter, inklusive sin blivande make Leonard Woolf, vilka tillsammans med henne och systern Vanessa Bell kom att utgöra kärnan i Bloomsburygruppen.

Virginia Woolfs inflytande och betydelse för både modernistisk litteratur och feminism är betydande. Hennes verk och tankar har inspirerat och påverkat både samtida och framtida författare och intellektuella, vilket cementerar hennes plats som en av 1900-talets mest framstående författare.

Foto: Virginia Woolf 1902. Foto: George Charles Beresford
Tillbaka till blogg