Modernism | Franz Kafka

Franz Kafka kan anses vara en del av den litterära riktningen Modernism på grund av hans absurdistiska och mardrömslika berättelser som skildrar individens maktlöshet inför en obegriplig verklighet. Hans verk är fulla av symboler och metaforer och har inspirerat många författare inom modernismen.

Franz Kafka var en tyskspråkig judisk författare från Prag, som är känd för sina absurdistiska och ofta mardrömslika berättelser. Hans verk, som bland annat romanerna 'Processen' och 'Förvandlingen', har tolkats på många olika sätt, men ofta handlar de om individens maktlöshet inför en obegriplig och oförutsägbar verklighet.

Kafka föddes i Prag 1883 och växte upp i en judisk familj. Han studerade juridik i Prag, men arbetade aldrig som jurist. Istället ägnade han sig åt sitt skrivande, som han ofta publicerade under pseudonym. Kafka var en produktiv författare, men publicerade endast ett fåtal verk under sin livstid.

Kafkas stil är ofta beskriven som absurdistisk, eftersom den ofta skildrar en verklighet som inte följer några logiska mönster. Hans berättelser är ofta fulla av symboler och metaforer, som kan tolkas på många olika sätt. Kafkas influenser är många, men bland de mest framträdande återfinns den tyska romantiken, den franska symbolismen och den judiska mystiken.

Kafka dog i tuberkulos 1924, 40 år gammal. Hans verk har haft ett stort inflytande på litteraturen och har inspirerat många författare, bland annat Jorge Luis Borges, Samuel Beckett och Albert Camus. (fr Google Bard)

Foto:
Tillbaka till blogg