Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Sorgsna ögon av Ekelöf, Gunnar

Sorgsna ögon av Gunnar Ekelöf

Sorgsna ögon är en gripande bok som kastar ljus över Gunnar Ekelöfs och Gunnel Bergströms komplicerade relation under början av 1930-talet. Denna epok i deras liv, då Ekelöf ännu inte hade gjort sin debut som författare, präglades av modernistiska strömningar och personliga konflikter.

En kärlekshistoria i brevform

Under denna period skrev Ekelöf en omfattande korrespondens till Bergström, vilket inte bara bidrog till den tidiga svenska modernismen utan också ger en inblick i författarens personliga och litterära utveckling. Brevväxlingen speglar en relation fylld av känslor, missförstånd och komplexitet, där hopp och ömhet står sida vid sida med de underliggande slitningarna.

Modernismens känslor och komplexitet

Brev, kärlek och relationer utgör kärnan i denna bok, som lyfter fram den modernistiska estetikens djup och mångfacetterade uttryck. Gunnar Ekelöfs brev ger en unik inblick i en tid av förändring och litterär nyskapelse, samtidigt som de skildrar en kärlekshistoria som präglas av både ljus och skugga.

Biografisk kontext och essäer

Boken, redigerad av Johan Svedjedal, innehåller inte bara Ekelöfs brev till Bergström utan också en biografisk essä om Gunnar Ekelöf samt kommentarer som belyser deras komplicerade relation. Dessutom inkluderas en biografisk essä om Gunnel Bergström, författad av Pia-Kristina Garde, vilket ger läsaren en komplett bild av de två huvudpersonerna och deras gemensamma historia.

En djupdykning i kärlek och modernism

Sorgsna ögon är inte bara en samling brev utan en resa genom en tid av förändring och litterär omvälvning. Genom att utforska Ekelöfs och Bergströms komplicerade relation ger boken en intim och mångbottnad bild av både känslor och konstnärlig strävan.

Frågor och svar om Sorgsna ögon av Gunnar Ekelöf

Vad gör Sorgsna ögon till en unik läsupplevelse?

Svar: Bokens unika kombination av brev, kärlek, modernism och biografiska essäer skapar en djup och mångdimensionell berättelse som lockar såväl litteraturintresserade som allmänläsare.

Vilken roll spelar breven i bokens berättande struktur?

Svar: Breven utgör själva hjärtat i boken, då de inte bara porträtterar Ekelöfs och Bergströms kärlekshistoria utan också ger en inblick i den tidiga svenska modernismens estetik och tematik.

Vad kan läsaren förvänta sig av de biografiska essäerna?

Svar: De biografiska essäerna kompletterar breven genom att ge ytterligare kontext kring författarnas liv och relation, vilket fördjupar förståelsen för både verken och dess skapare.


Tycker du om Gunnar Ekelöf kan du nog också uppskatta...

Tycker du om Gunnar Ekelöf kan du nog även vara intresserad av dessa författare: T.S. Eliot, Arthur Rimbaud, William Blake, Paul Valéry, Dante Alighieri.
Tillbaka till artiklarna