Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Smugglarkungens son av Pohjanen, Bengt

Smugglarkungens son av Bengt Pohjanen

Smugglarkungens son är en gripande berättelse författad av Bengt Pohjanen. Denna skönlitterära prosa tar oss med på en resa genom en unik barndom och gestaltar livet i Tornedalen, en marginaliserad region i Sverige. Boken kretsar kring nyckelord som barndom, Tornedalen, smuggling, identitet och familj, och lyckas på ett levande och humoristiskt sätt skildra en viktig del av svensk historia.

En barndom vid gränsen

I centrum av berättelsen står huvudpersonen Bengt Pohjanen, eller "Pänktti" som han kallas på tornedalsfinska. Vi följer Pänktti från hans födelse i mitten av andra världskriget, till uppväxten vid älven som fungerar både som en gräns och en förbindelse mellan Sverige och Finland. Hans far, smugglarkungen Otto, spelar en betydande roll i bygdens verksamhet, där smuggling är en vardaglig sysselsättning som präglar hela samhället.

En kriminaliserad vardag

Samhället Pänktti växer upp i präglas av kriminalisering och misstänksamhet från myndigheterna. Att födas in i den tornedalsfinska identiteten innebär att ständigt vara en outsider, någon som inte riktigt passar in i den svenska normen. Genom Pänkttis ögon får vi en djupgående inblick i livet vid gränsen och människorna som lever där.

En självbiografisk resa

Bengt Pohjanens berättelse är starkt självbiografisk och ger oss en förståelse för både författarens egna upplevelser och den tornedalsfinska kulturen. Genom en mix av vardagliga situationer och mytiska skildringar målas en färgstark bild av en unik miljö och dess invånare.

Smugglarkungens son är en bok som bär på en stark berättarglädje och livsvisdom, och har alla förutsättningar att bli en klassiker inom svensk litteratur. Genom dess direkta och underhållande berättarstil tar den oss med på en resa genom en svunnen tid, fylld av spänning, skratt och en dos vemod. En bok som påminner oss om vikten av att känna sin historia och sin identitet, oavsett var i världen man befinner sig.

Frågor och svar om Smugglarkungens son av Bengt Pohjanen

Vad är huvudtemat i boken?

Smugglarkungens son utforskar teman som barndom, identitet och kriminalisering i en unik miljö vid gränsen mellan Sverige och Finland.

Hur påverkar miljön i Tornedalen huvudpersonens uppväxt?

Tornedalen och dess kultur präglar huvudpersonens uppväxt genom att skapa en känsla av att vara en outsider i det svenska samhället.

Vad utmärker Bengt Pohjanens berättarstil i denna bok?

Bengt Pohjanen skildrar med humor och livskunskap en barndom präglad av både vardagliga utmaningar och mytiska inslag, vilket ger boken en rik och levande ton.

Tillbaka till artiklarna