Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Sjukdomen till döds av Sören Kierkegaard

Sjukdomen till döds av Sören Kierkegaard

En djupdykning i Sjukdomen till döds av Sören Kierkegaard

I "Sjukdomen till döds" utforskar Sören Kierkegaard den existentiella och andliga sjukdomen som är förtvivlan. Boken, publicerad 1849, beskriver förtvivlan som en andlig verklighet som är rotad i det eviga inom människan. Kierkegaard betonar att människan, kontrollerad av sitt själv, inte kan bli av med det eviga, vilket leder till förtvivlan som en själslig sjukdom.

Analys av själslig förtvivlan

Kierkegaard använder knivskarp dialektik för att utforska olika former av förtvivlan, från att inte vilja vara sig själv till att vilja vara sig själv i förtvivlan. Genom sin bländande stil och psykologiska insikter träffar Kierkegaard läsaren med en djupgående analys av förtvivlan och det mänskliga själstillståndet.

Om författaren Sören Kierkegaard

Sören Aabye Kierkegaard, född i Köpenhamn 1813, var en dansk filosof och teolog som betraktas som en av existentialismens pionjärer. Kierkegaard identifierade den existentiella ångesten som en central drivkraft bakom mänskligt handlande och hade ett betydande inflytande inom filosofi, teologi och litteratur. Genom sin unika syn på existensen har Kierkegaard lämnat ett bestående avtryck inom den filosofiska världen.

Klassisk psykologisk litteratur

"Sjukdomen till döds" betraktas som en av Kierkegaards mest betydande psykologiska verk och ses som en klassiker inom den psykologiska världslitteraturen. Denna första fullständiga svenska utgåva sedan 1881 erbjuder läsaren en unik inblick i Kierkegaards tankar om förtvivlan och det eviga inom människan.

Frågor och svar om "Sjukdomen till döds" av Sören Kierkegaard

Vad är huvudtemat i "Sjukdomen till döds"?

Huvudtemat i boken är förtvivlan som en andlig sjukdom och dess relation till det eviga inom människan.

Vad är Sören Kierkegaards bidrag till existentialismen?

Kierkegaard betraktas som en av existentialismens grundare och hans fokus på den existentiella ångesten som en kärnande kraft i människans liv har påverkat filosofin djupt.

Vad kännetecknar Kierkegaards stil i "Sjukdomen till döds"?

Kierkegaard använder en skarp dialektik och dräpande ordalag för att analysera förtvivlan och det mänskliga själstillståndet, vilket ger verket en tidlös och djupgående karaktär.

Tillbaka till artiklarna