Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Mimesis av Erich Auerbach

Mimesis av Erich Auerbach är ett epokgörande verk inom litteraturhistorien som spänner över 3 000 år, från antikens Homeros till moderna författare som Virginia Woolf. Ursprungligen publicerad 1946, har denna klassiker nu förberetts för digitalt tryck med print-on-demand-teknik.

En resa genom litteraturhistorien

I Mimesis tar Auerbach oss med på en fängslande resa genom litteraturens utveckling. Från antikens episka berättelser till renässansens groteska sagor och modernismens komplexa berättarteknik, utforskar han hur olika författare genom tiderna har återgett och gestaltat verkligheten.

Genom att använda korta, träffande citat som utgångspunkt, lyckas Auerbach vidga vårt resonemang och ge oss en djupare förståelse för varje författares unika stil och tematik. Med 20 suggestiva kapitel, med rubriker som "Odysseus ärr" och "Den avbrutna supén", tar han oss med på en fascinerande resa genom litteraturhistoriens mest betydelsefulla verk.

Från Homeros till Virginia Woolf

I Mimesis studerar Auerbach verk av författare som Homeros, Dante, Shakespeare, Cervantes, Goethe och många fler. Genom att analysera deras texter i sina sociala och historiska sammanhang, belyser han hur varje författare har utforskat och gestaltat sin egen version av verkligheten.

Med en passion för litteraturen och en enastående skarpsinne tar Auerbach oss med på en resa genom tid och rum, där varje sida öppnar nya perspektiv och insikter om litteraturens eviga mimesis.

Frågor och svar om Mimesis av Erich Auerbach

Vad gör Mimesis till en så epokgörande bok?

Mimesis är banbrytande eftersom den inte bara presenterar en historisk översikt över litteraturen, utan också ger läsaren verktygen att analysera och förstå hur olika författare har skildrat verkligheten på sina egna unika sätt.

Vilka är några av de mest intressanta kapitlen i boken?

Några av de mest fascinerande kapitlen inkluderar "Världen i Pantagruels mun", där Auerbach utforskar Rabelais groteska humor, och "Den bruna strumpan", där han analyserar metaforer och symbolik i modernistisk litteratur.

Vem skulle dra nytta av att läsa Mimesis?

Alla som är intresserade av litteraturhistoria, litteraturteori och frågor om realism och representation i skönlitteratur skulle dra stor nytta av att läsa Mimesis. Boken är också ett oumbärligt verktyg för studenter och forskare inom humaniora och litteraturvetenskap.

Tillbaka till artiklarna