Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Den namnlösa av Elin Wägner

Den namnlösa av Elin Wägner


Elin Wägners storslagna verk Den namnlösa transporteras läsaren tillbaka till en tid av kamp för kvinnors rättigheter och social rättvisa. Boken är en av de banbrytande titlarna inom tiotalisternas litterära rörelse och fångar essensen av Wägners samhällsfokuserade författarskap.

En ödesdiger tågresa till en dysfunktionell prästgård

I Den namnlösa följer vi huvudpersonen Rakel, som på sin tågresa till sin bror Elias möter en namnlös och dödssjuk ung kvinna. Denna unika möte leder till att den främmande kvinnan följer med Rakel till broderns prästgård i Småland, där Rakel kallas in för att assistera Elias hustru Helena med sina sociala plikter som prästfru. I en anda inspirerad av Kierkegaard utforskar Wägner det eviga dilemmat mellan lust och plikt, och lyfter fram teman som psykisk sjukdom och andliga frågor.

En djupdykning i en dysfunktionell familj

Genom att skildra den dysfunktionella familjen introducerar Wägner läsaren till en värld av komplexa relationer och krävande förväntningar. Rakel och den namnlösa kvinnan tar på sig olika roller och möter olika öden i denna gripande berättelse om strävan och överlevnad.

Nyckelord: Tiotalisterna, Samhällsfokuserat författarskap, Kvinnlig rösträtt, Dysfunktionell familj

Frågor och svar om Den namnlösa av Elin Wägner

Vad är den centrala konflikten i boken?

Den namnlösa utforskar den eviga kampen mellan lust och plikt, samt teman som psykisk ohälsa och andlighet. Boken porträtterar också en dysfunktionell familj och dess komplexa dynamik.

Hur relaterar Elin Wägner till kvinnokampen och samhällsfrågor?

Som en aktiv feminist och förespråkare för kvinnors rättigheter, engagerade sig Elin Wägner i frågor som kvinnlig rösträtt, social rättvisa och fredsfrågor. Hennes litterära verk speglar hennes starka engagemang för dessa ämnen.

Vilken betydelse har Den namnlösa haft inom litteraturen?

Den namnlösa har både hyllats för sin tematiska rikedom och kritiserats för sin djupa utforskning av mänskliga dilemman. Verket har cementerat Elin Wägners ställning som en av Sveriges främsta författare inom samhällsengagerad skönlitteratur.

Tillbaka till artiklarna