Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Den femte sanningen av Lessing, Doris

Den femte sanningen av Doris Lessing

Den femte sanningen är en banbrytande roman skriven av Doris Lessing, en av 1900-talets främsta författare och mottagare av Nobelpriset i litteratur 2007. Boken kretsar kring författarinnan Anna Wulf, en ung kvinna som valt att leva ensam efter att hennes äktenskap kraschat. Trots att hon lider av skrivkramp och inte kan avsluta sin roman om fria kvinnor, börjar hon reflektera över sitt eget liv i fyra olika anteckningsböcker - gul, röd, svart och blå.

Uppdelningen av livet

I var och en av sina anteckningsböcker tar Anna upp olika aspekter av sitt liv: yrkeslivet, det politiska engagemanget, kärlekslivet och vardagslivet. När Anna blir förälskad i en amerikansk författare som är på flykt undan McCarthy-förföljelserna, kollapsar hennes värld. Samtidigt kämpar hon i den femte, gyllene dagboken, för att sammanfoga tankarna från de fyra första anteckningsböckerna.

Doris Lessings mästerverk

Den femte sanningen betraktas som Doris Lessings definitiva genombrott och anses vara en av hennes mest ambitiösa verk. Boken är ett mästerverk som på ett unikt sätt skildrar kvinnlighet och samtida livsfrågor. Med skärpa och visionär kraft lyfter Lessing fram teman som är lika relevanta idag som när boken först publicerades.

Om författaren Doris Lessing

Doris May Lessing, född den 22 oktober 1919 i Iran och bortgången den 17 november 2013 i London, var en enastående brittisk författare. Hon belönades med Nobelpriset i litteratur 2007 för sitt episka skildrande av den kvinnliga erfarenheten och sitt kritiska granskande av en splittrad civilisation. Lessing är en litterär ikon som fortsätter att inspirera läsare världen över.

Frågor och svar om Den femte sanningen av Doris Lessing

Vad är temat i Den femte sanningen?

Temat i boken kretsar kring kvinnlighet, ensamhet, kärlek, politik och vardagsliv.

Vad utmärker Doris Lessings författarskap?

Doris Lessings författarskap kännetecknas av skärpa, visionär kraft och en djup förståelse för den mänskliga naturen.

Vem rekommenderas att läsa Den femte sanningen?

Boken rekommenderas för läsare som är intresserade av starka kvinnliga huvudkaraktärer, komplexa relationer och samhällskritik.


Tycker du om Doris Lessing kan du nog också uppskatta...

Tycker du om Doris Lessing kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ian Mc Ewan, Donna Tartt, Kate Atkinson.
Tillbaka till artiklarna