Bokserien Panache
Albert Bonniers bokserie Panache är en fascinerande och unik översättningsserie, grundad av Bonniers förlag 1946, som har haft stor betydelse för svensk litteratur. Serien har presenterat svenskarna för ny, ofta stridbar och avantgardistisk utländsk litteratur, och många blivande nobelpristagare har introducerats för svenska läsare genom denna serie.
Bokserien kännetecknas av sitt emblem, en plymförsedd hjälm, som symboliserar dess namn "Panache", vilket kan översättas till "plym" eller "svansfjäder", och representerar stolthet och mod. Serien började i en tid då världen precis hade kommit ur de mörka åren av andra världskriget, och det var ett behov av att förstå människans existens och identitet.
Redan från starten 1946 fanns det flera framstående verk i serien. Albert Camus 'Främlingen' och 'Myten om Sisyfos', Ernest Hemingways 'Och solen har sin gång', och F. Scott Fitzgeralds 'Den store Gatsby' är bara några av de många betydande verken som publicerades detta decennium.
Under 1950-talet fortsatte serien att växa och introducerade fler och fler betydande verk till svenska läsare. Bland dessa finns Samuel Becketts 'I väntan på Godot', Albert Camus 'Fallet', och William Goldings 'Flugornas herre'.
In på 1960-talet fortsatte Panache att inspirera och utmana med verk som Günter Grass 'Plebejerna repeterar upproret' och Samuel Becketts 'Slutspel'.
Panache-bokserien är mer än bara en bokserie - det är en kulturell skatt. Det är ett fönster till olika kulturer och tidsperioder, till mänskligt liv och erfarenhet. Det är en bro mellan språk och nationer, mellan författare och läsare. Varje bok i serien är en möjlighet att utforska en ny värld, att tänka nytt och att känna.