Bokserien Litterära klassiker

Förlaget h:ström - Text & Kultur utger bokserien Litterära klassiker. Bokseriens strävan efter att lyfta fram stora verk, både i klassiska och nya översättningar, visar på litteraturens eviga relevans. Här förstår man att klassiker inte bara är verk som har stått emot tidens prövningar, utan som också fortsätter att berika, utmana och fascinera oss, generation efter generation.

Litterära klassiker är en hyllning till litteraturens makt att förvandla och inspirera. Varje bok erbjuder en portal till ett annat landskap, en annan tid, ett annat tänkesätt.

Bhartrhari's "Satakatraya : De tre hundra tänkespråken", till exempel, är inte bara en samling filosofiska aforismer. Det är en inblick i den antika indiska tänkaren Bhartrhari's visdom, en chans att reflektera över livets stora frågor genom hans ögon.

Eller ta en författare som Shams Od-Din Mohammad Hafez, som är en monumental figur i persiskt kulturliv och vars verk är levande klassiker, ständigt värda att läsas om och om igen​. Eller Edgar Allan Poe, vars enda avslutade roman Arthur Gordon Pyms äventyr tar sin början på valfångarön Nantucket utanför New Englands kust och slutar bland de skrämmande isbergen på den outforskade Sydpolen​. Eller Nikolaj Gogols Kappan, ett av hans mest kända och spridda verk som har haft stort inflytande på den efterkommande författargenerationen och på rysk litteratur i allmänhet.

Men Litterära klassiker gör mer än att bara presentera dessa verk för läsarna. Genom att tillhandahålla både klassiska och nya översättningar av varje verk, främjar serien en djupare förståelse och uppskattning för dessa texter. Varje översättning är en tolkning, en chans att se verket genom en ny lins. Dessa översättningar blir därmed en dialog mellan författaren, översättaren och läsaren, en som utmanar oss att se bortom textens yta och upptäcka dess djupare meningar. Dessutom åtföljs varje verk av ett initierat för- eller efterord, som sätter verket i sin kontext. 

För bokläsare är Litterära klassiker en skattkista av litterära upptäckter. Varje volym är en inbjudan att dyka in i världslitteraturens rikedomar, att vandra genom dess många landskap och att förundras över dess mångfald. 

Urvalet i bokserien är böcker att älska, att återvända till, att skänka till andra. Det är böcker som förtjänar en plats i varje hem, i varje bibliotek, i varje hjärta som brinner för litteratur. Det är böcker som inte bara bevarar det förflutna, utan också belyser vår nutid och inspirerar vår framtid.

Tillbaka till blogg