Naturalism & realism | Fjodor Dostojevskij

Fjodor Dostojevskij kan anses vara en del av den litterära riktningen Naturalism & realism genom sina verk som utforskar moraliska och existentiella frågor på ett realistiskt sätt. Hans romaner, som Brott och straff, är kända för sina realistiska personskildringar och psykologiska djupdykningar. Dostojevskij är en av världslitteraturens mest betydelsefulla författare och har haft stor inverkan på senare författare.

Fjodor Dostojevskij (1821-1881) var en rysk författare som räknas till en av världslitteraturens mest betydelsefulla. Han är känd för sina komplexa romaner som utforskar moraliska, filosofiska och existentiella frågor. Dostojevskijs verk har haft stor inverkan på senare författare, bland andra Franz Kafka, James Joyce och Albert Camus.

Dostojevskij föddes i Moskva i en fattig familj. Han studerade vid militära ingenjörsskolan i Sankt Petersburg, men avbröt sina studier för att bli författare. Dostojevskijs debutroman, Arma människor (1846), fick ett positivt mottagande. Han fortsatte att skriva romaner, men 1849 arresterades han för att ha deltagit i en illegal diskussionsklubb. Dostojevskij dömdes till döden, men benådades i sista stund och sändes i exil till Sibirien.

Under sin exil skrev Dostojevskij Dödsdomen (1860) och Fängelsedagboken (1860-1862). Efter sin frigivning från Sibirien återvände Dostojevskij till Sankt Petersburg och gifte sig med Anna Grigorjevna Snitkina. De fick tre barn tillsammans.

I sina senare verk, bland annat Brott och straff (1866), Idioten (1868-1869) och Bröderna Karamazov (1879-1880), utforskade Dostojevskij komplexa moraliska och existentiella frågor. Han var särskilt intresserad av människans natur och hennes förhållande till Gud. Dostojevskijs verk är kända för sina realistiska personskildringar, sina psykologiska djupdykningar och sina filosofiska diskussioner.

Dostojevskij dog i Sankt Petersburg 1881. Han är fortfarande en av de mest lästa och älskade författarna i världen. (fr Google Bard)

»Dostojevskij och ingen annan skapade den moderna prosan.« | James Joyce

»Den ende psykolog som lärt mig något. Att jag funnit honom hör till mitt livs största lyckor.« | Friedrich Nietzsche

»Min blodsförvant.« | Franz Kafka

Foto:
Tillbaka till blogg