Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Magisk realism | Carlos Fuentes

Carlos Fuentes kan anses vara en del av den litterära riktningen Magisk realism genom sina verk som blandar övernaturliga element med vardagliga situationer. Hans utforskande av identitet och historia i en surrealistisk kontext speglar tydligt denna stil.

Carlos Fuentes Macías, född den 11 november 1928 i Panama City, Panama, och avliden den 15 maj 2012 i Mexico City, var en framstående mexikansk författare, diplomat och professor. Han anses vara en av de mest inflytelserika rösterna inom den latinamerikanska litterära boomen och hans verk har översatts till många språk. Fuentes var en stark kandidat till Nobelpriset i litteratur och tilldelades Cervantespriset 1987.

Fuentes växte upp i en diplomatfamilj, vilket gav honom en unik insikt i olika kulturer och en stark känsla för den latinamerikanska identiteten. Han studerade juridik och internationella relationer innan han 1965 började arbeta som diplomat. Hans litterära karriär tog fart med debutnovellsamlingen Los días enmascarados (1954), men det var med romanen La región más transparente (1958) som han verkligen slog igenom. I sina verk, som exempelvis Hydrans huvud (La cabeza de la hidra, 1978), utforskar han teman som identitet, historia och kolonialism.

Fuentes stil är ofta kopplad till magisk realism, men han har också influerats av modernistiska och postmodernistiska traditioner. Hans romaner kännetecknas av experimentella berättarformer och en djupgående analys av mexikansk och latinamerikansk historia. I verk som La muerte de Artemio Cruz (1962) och Terra Nostra (1975) upphäver han traditionella tids- och rumsliga gränser för att utforska komplexiteten i mänsklig erfarenhet.

Fuentes var inte bara en litterär figur utan också en offentlig intellektuell som deltog aktivt i debatter om politik och kultur. Han kritiserade amerikansk imperialism och engagerade sig för mänskliga rättigheter. Hans liv och verk har lämnat ett bestående avtryck i både mexikansk och internationell litteratur, och hans insikter fortsätter att vara relevanta än idag.

Foto:
Tillbaka till artiklarna