Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Magisk realism | Angela Carter

Angela Carter (1940-1992) var en brittisk författare, journalist och översättare. Hon är känd för sina magiska realistiska romaner, noveller och sagor, som ofta utforskar teman som kön, sexualitet och våld.

Carter föddes i Eastbourne, England, och växte upp i en arbetarklassfamilj. Hon studerade engelska vid Bristol University och började arbeta som journalist efter examen. Hon debuterade som författare 1965 med romanen 'Shadow Dance'.

Carters verk är ofta inspirerade av klassiska sagor och myter, som hon omtolkar i en modern och feministisk tappning. Hon är också känd för sin djärva och provokativa stil, som ofta innehåller sexuella och våldsamma scener.

Carters mest kända verk är kanske novellsamlingen 'The Bloody Chamber' (1979), som innehåller nyuppläsningar av klassiska sagor som 'Rödluvan' och 'Snövit'. Hon har också skrivit flera romaner, bland annat 'The Magic Toyshop' (1967), 'The Passion of New Eve' (1977) och 'Nights at the Circus' (1984).

Carter har fått flera utmärkelser för sitt arbete, bland annat Somerset Maugham Prize, John Llewellyn Rhys Prize och Whitbread Prize. Hon har också tilldelats Order of the British Empire.

Carters verk är fortfarande aktuella idag och hon anses vara en av de mest betydelsefulla brittiska författarna under 1900-talet. Hon har inspirerat många andra författare och konstnärer, och hennes verk fortsätter att diskuteras och analyseras.

Foto:
Tillbaka till artiklarna