Gå vidare till innehåll

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Vi älskar böcker, gör du?

Porträtt av John Taylor som anses föreställa William Shakespeare, daterat omkring 1610.

Klassiker | William Shakespeare

William Shakespeare betraktas som en del av den litterära riktningen Klassiker på grund av hans betydelse och inflytande på världslitteraturen. Hans verk, som Henry IV, visar på hans skicklighet inom dramatik och hans förmåga att skildra tidlösa teman och mänskliga konflikter. Shakespeare anses vara en av de främsta dramatikerna genom tiderna och hans verk fortsätter att vara relevanta och lästa än idag.

William Shakespeare, född 1564 och död 1616 i Stratford-upon-Avon, Warwickshire, var en framstående engelsk dramatiker, poet och skådespelare. Han betraktas av många som den största dramatikern i världslitteraturen och Englands nationalskald. Shakespeare var delägare i Globe Theatre i London där hans verk till stor del spelades. Han var son till Mary Arden och John Shakespeare och växte upp i Stratford-upon-Avon, där han förmodligen fick sin utbildning vid stadens grammatikskola.

Shakespeare är mest känd för sina dramer, men skrev även episka dikter och sonetter. 36 av hans dramer publicerades postumt i en samling kallad 'First Folio'. Två ytterligare verk, The Two Noble Kinsmen och Pericles, Prince of Tyre, räknas till hans författarskap, vilket ger en total av 38 dramer där han anses vara huvudförfattaren. Ett tredje verk, Edward III, räknas ibland också till hans författarskap men är mer osäkert.

Bland Shakespeares mest kända dramer finns Hamlet, Romeo och Julia och Macbeth. Hamlet är känt för dess berömda monolog 'Att vara eller inte vara' och Romeo och Julia har blivit ett begrepp för omöjlig kärlek. Hans sonetter, som består av 154 stycken, anses representera en vändpunkt i hans författarskap. De handlar om hans kärlek till Mörka Damen och har lett till spekulationer om hans sexualitet.

Shakespeare har haft stor påverkan på det engelska språket och många andra författare. Han har också påverkat brittisk historieskrivning genom sina historiska pjäser, som Richard III. Litteraturvetaren Harold Bloom har gått så långt som att hävda att Shakespeare uppfann den moderna människan genom sina verk, och Sigmund Freud var en stor beundrare av honom. Många av Shakespeares pjäser har anpassats till filmer och operor, och flera klassiska kompositörer har komponerat musik inspirerad av hans verk.

Foto: Porträtt av John Taylor som anses föreställa William Shakespeare, daterat omkring 1610.
Tillbaka till blogg