Gå vidare till innehåll

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Vi älskar böcker, gör du?

Klassiker | Victor Hugo

Victor Hugo kan anses vara en del av den litterära riktningen Klassiker genom sina verk som Ringaren i Notre Dame och Samhällets olycksbarn. Hans berättelser om Valjean och den besatta polisinspektören har blivit ikoniska och är en viktig del av litteraturhistorien.

Victor-Marie Hugo (1802-1885) var en fransk författare, poet och dramatiker som anses vara en av de viktigaste figurerna inom den franska romantiken. Han var en produktiv författare som producerade verk i en mängd olika genrer, inklusive romaner, dikter, pjäser och essäer.

Hugos romaner är kända för sina komplexa karaktärer, fängslande berättelser och sociala och politiska kommentarer. Hans mest berömda verk inkluderar 'Ringaren i Notre Dame' (1831), en gripande berättelse om en puckelryggig klockare i Paris, och 'Samhällets olycksbarn' (1862), en episk roman om franska revolutionen.

Förutom romaner var Hugo också en framstående poet. Hans diktsamlingar, som 'Odes et poésies morales' (1822) och 'Les Contemplations' (1856), utforskar teman som kärlek, natur, religion och politik.

Hugos verk präglades av hans passionerade engagemang för sociala frågor. Han var en stark förespråkare för demokrati och mänskliga rättigheter, och hans verk kritiserade ofta ojämlikhet och orättvisa.

Hugos litterära stil var både lyrisk och dramatisk. Han använde sig ofta av metaforer, symboler och hyperboler för att skapa effektfulla bilder och förmedla starka känslor. Han var också en skicklig berättare och skapade fängslande intriger med oväntade vändningar.

Hugos verk har haft en enorm inverkan på fransk litteratur och kultur. Han inspirerade senare generationer av författare och poeter, och hans verk har översatts till många språk och filmatiserats otaliga gånger. [Texten är skriven med stöd av AI]

Foto:
Tillbaka till blogg