Gå vidare till innehåll

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Vi älskar böcker, gör du?

Klassiker | Samuel Johnson

Samuel Johnson kan anses vara en del av den litterära riktningen Klassiker på grund av hans verk som Prins Rasselas av Abessinien. Han var en av de mest inflytelserika personerna inom den engelska litteraturen och hans verk har fortsatt att läsas och studeras i över 200 år. Johnsons stil kännetecknas av klarhet, precision och humor, och han var också en stor beundrare av den klassiska litteraturen.

Samuel Johnson (1709-1784) var en engelsk författare, poet, essayist, kritiker, biograf, redaktör och lexikograf. Han är en av de mest inflytelserika personerna i den engelska litteraturen och hans verk har fortsatt att läsas och studeras i över 200 år.

Johnson föddes i Lichfield, England, och växte upp i fattigdom. Han studerade vid Oxford University, men tvingades lämna efter ett år på grund av ekonomiska problem. Efter att ha flyttat till London arbetade han som lärare, journalist och författare.

Johnsons mest kända verk är hans Lexikon över den engelska språket (1755), som anses vara ett av de mest betydelsefulla verk inom lexikografi. Han skrev också flera romaner, noveller, dikter och essäer, bland annat Prins Rasselas av Abessinien (1759), The Vanity of Human Wishes (1749) och The Lives of the Poets (1779-1781).

Johnsons stil är känd för sin klarhet, precision och humor. Han var en skicklig retoriker och hans verk är ofta fyllda av träffsäkra observationer och insikter. Johnson var också en stor beundrare av den klassiska litteraturen och hans verk är ofta inspirerade av grekiska och romerska författare.

Foto:
Tillbaka till blogg