Gå vidare till innehåll

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Vi älskar böcker, gör du?

Klassiker | Heinrich von Kleist

Heinrich von Kleist kan anses vara en del av den litterära riktningen Klassiker genom sina mästerverk inom dramatiken och sitt inflytande på andra författare. Hans verk präglas av dramatik, psykologisk skildring och en suggestiv stil, vilket är typiskt för klassisk litteratur. Han är en av de mest betydelsefulla författarna i den tyska litteraturen och en föregångare till modernismen.

Heinrich von Kleist var en tysk dramatiker, poet, novellist och publicist som föddes 1777 i Frankfurt an der Oder och dog 1811 i Berlin. Han är känd för sina mästerverk inom dramatiken, bland annat Das Käthchen von Heilbronn, Der zerbrochne Krug och Penthesilea. Han skrev också flera noveller, bland annat Michael Kohlhaas och Die Marquise von O.

Kleist kom från en aristokratisk familj och fick en gedigen utbildning. Han studerade juridik och filosofi vid universitetet i Berlin, men avbröt studierna för att bli officer i den preussiska armén. Han deltog i Napoleonkrigen, men lämnade armén 1799.

Efter det ägnade sig Kleist åt att skriva och publicera. Han var en produktiv författare som skrev i en rad olika genrer. Hans verk präglas av en stark känsla för dramatik, en förmåga att skildra psykologiska skeenden och en sällsynt språkkänsla.

Kleists stil är ofta suggestiv och poetisk. Han använder sig ofta av symboler och metaforer för att skapa en stark känslomässig effekt. Hans verk har inspirerats av en rad olika källor, bland annat antikens dramatik, den tyska romantiken och den franska realismen.

Kleist är en av de mest betydelsefulla författarna i den tyska litteraturen. Hans verk har inspirerat många andra författare, bland annat Georg Büchner, Thomas Mann och Bertolt Brecht. Han räknas också som en av de tidiga föregångarna till modernismen. [Google Bard]

Foto:
Tillbaka till blogg