Klassiker | Friedrich von Schiller

Friedrich von Schiller kan anses vara en del av den litterära riktningen Klassiker på grund av hans betydelse för den tyska litteraturen och hans inspirerande verk. Hans stil är kraftfull och känslosam och han har påverkat många andra författare.

Friedrich Schiller var en tysk författare, dramatiker och filosof som föddes 1759 och dog 1805. Han är en av de mest betydelsefulla personerna i den tyska litteraturen och hans verk har översatts till många språk.

Schiller föddes i Marbach am Neckar i Württemberg. Han växte upp i en fattig familj och fick en sträng uppfostran. I tonåren började han studera medicin vid Karlsskolan i Stuttgart. Där skrev han sin första pjäs, Die Räuber, som blev en stor succé.

Efter att ha lämnat Karlsskolan arbetade Schiller som läkare i Stuttgart. Men han fortsatte att skriva och publicerade flera dramer, bland annat Kabale und Liebe och Don Carlos. 1789 flyttade han till Jena, där han blev professor i historia.

I Jena träffade Schiller sin blivande hustru, Charlotte von Lengefeld. De gifte sig 1790 och fick fem barn tillsammans. Schillers produktion under denna period var mycket riklig. Han skrev bland annat Die Braut von Messina, Wilhelm Tell och Wallenstein.

Schillers stil är ofta kraftfull och känslosam. Han var inspirerad av den grekiska antiken, den franska upplysningen och den tyska romantiken.

Schiller är en av de viktigaste företrädarna för den tyska weimarklassicismen. Hans verk har haft en stor betydelse för den tyska litteraturen och har inspirerat många andra författare. [Google Bard]

Foto:
Tillbaka till blogg