Gå vidare till innehåll

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Vi älskar böcker, gör du?

Klassiker | Friedrich Schiller

Friedrich Schiller kan anses vara en del av den litterära riktningen Klassiker på grund av hans betydelse för den tyska klassiska litteraturen och hans verk som har blivit klassiker inom den tyska litteraturen. Han var en av grundarna av weimarklassicismen och betonade harmoni och balans i sina verk.

Friedrich Schiller föddes i Marbach am Neckar i Württemberg år 1759. Han var en av de mest inflytelserika tyska författarna under 1700-talet, och hans verk har fortsatt att fascinera läsare och forskare än idag.

Schiller växte upp i en religiös familj, och han studerade först juridik och sedan medicin. Men hans stora passion var litteraturen, och han började snart skriva dikter och pjäser.

Schillers mest kända verk är troligen pjäsen Förbrytaren, som handlar om en man som mördar sin far för att rädda sin mor. Pjäsen är en kraftfull skildring av kampen mellan gott och ont, och den väckte stor uppståndelse när den publicerades år 1782.

Schiller skrev även en rad andra pjäser, bland annat Kabale och kärlek, Maria Stuart och Don Carlos. Han var också en skicklig poet, och hans dikter har blivit klassiska verk inom den tyska litteraturen.

Schillers stil är präglad av en stark känsla för dramatik och patos. Han var inspirerad av den grekiska antiken, och hans verk är ofta fulla av starka kontraster och häftiga känslor.

Schiller är en av de mest centrala figurerna inom den tyska klassiska litteraturen. Han var en av grundarna av weimarklassicismen, en litterär rörelse som betonade harmoni och balans.

Schillers verk har haft ett stort inflytande på den tyska litteraturen, och de har även inspirerat författare i andra länder. [Google Bard]

Foto:
Tillbaka till blogg