Gå vidare till innehåll

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Vi älskar böcker, gör du?

Klassiker | François Rabelais

François Rabelais (1483-1553) är en viktig författare inom den franska renässansen och kan anses vara en del av den litterära riktningen Klassiker. Hans romanserie Gargantua och Pantagruel är en satir över dåtidens institutioner och samhällsklasser, och hans stil präglas av humor, satir och allegorier. Rabelais inspirerades av antikens författare och italienska renässansförfattare.

François Rabelais (1483-1553) var en fransk författare och humanist som räknas som en av de viktigaste representanterna för den franska renässansen. Han är mest känd för sin romanserie Gargantua och Pantagruel, som är en satir över dåtidens institutioner och samhällsklasser.

Rabelais föddes i Chinon, Frankrike, och studerade vid bland annat universiteten i Paris och Montpellier. Han var först munk, men lämnade klostret 1530 för att bli läkare. Under denna tid började han skriva sin romanserie, som utgavs i fem delar mellan 1532 och 1564.

Rabelais stil är karaktäristisk för renässansens humanistiska ideal. Han använder en rik och fantasifull språkdräkt, och hans verk är fulla av humor, satir och allegorier. Han inspirerades av bland annat antikens författare, som Homeros och Ovidius, men också av italienska renässansförfattare som Dante och Machiavelli.

Gargantua och Pantagruel är en episk berättelse om två jättar, far och son. Romanen är full av fantasifulla äventyr, men den innehåller också en djupare samhällskritik. Rabelais satiriserar bland annat kyrkan, skolan och rättsväsendet. [Google Bard]

Foto:
Tillbaka till blogg