Expressionism | Bertolt Brecht

Bertolt Brecht kan anses vara en del av den litterära riktningen Expressionism genom sin radikala och politiska lyrik och dramatik. Hans verk, som Mor Courage och hennes barn och Den kaukasiska kritcirkeln, visar på hans nyskapande och sociala budskap. Brecht var en tysk författare och regissör, känd för sin teaterteori och dramatik.

Bertolt Brecht var en tysk dramatiker, poet och teaterteoretiker som föddes 1898 i Augsburg, Tyskland. Han är mest känd för sina episka teaterstycken, som 'Mor Courage och hennes barn' och 'Den kaukasiska kritcirkeln'.

Brecht växte upp i en borgerlig familj och studerade först medicin, men övergick sedan till att studera litteratur och teater. Han var en politiskt engagerad person och blev alltmer kommunist under 1920-talet.

Brechts episka teaterstil är utformad för att få publiken att reflektera över de sociala och politiska frågor som tas upp i hans pjäser. Han använder sig av en rad tekniker för att skapa distans mellan publiken och handlingen, bland annat genom att använda direkta tal till publiken, att bryta upp handlingen i episoder och att använda musik och sång.

Brecht var en av de mest inflytelserika författarna under 1900-talet.

Brecht var influerad av en rad olika källor, bland annat av marxistisk teori, asiatisk teater och expressionism. Han var också en beundrare av den grekiska dramatikern Aischylos och den tysk-judiske dramatikern Frank Wedekind.

Brechts stil är ofta beskriven som episk, vilket innebär att den är berättande och distanserad. Han använder sig av en rad tekniker för att skapa distans mellan publiken och handlingen, bland annat genom att använda direkta tal till publiken, att bryta upp handlingen i episoder och att använda musik och sång.

Brecht skrev över 50 teaterstycken, bland annat 'Mor Courage och hennes barn', 'Den kaukasiska kritcirkeln', 'Tyst natt, helig natt', 'Röd arméns kör' och 'Hissen går upp och ner'. Han skrev också en mängd dikter, noveller och essäer.

Foto:
Tillbaka till blogg