Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Vara vit mans slav och helt andra dikter av Åkesson, Sonja

Vara vit mans slav och helt andra dikter av Sonja Åkesson

En revolutionerande lyriker som utmanade normer

Sonja Åkesson (1926-1977) är författaren bakom den banbrytande diktsamlingen "Vara vit mans slav och helt andra dikter". Genom att slå igenom på 1960-talet skapade hon en litterär revolution i den svenska poesin. Hennes dikter var starka, tillgängliga och fulla av vardaglig realism.

En poet som skildrade livets elände med styrka

Sonja Åkesson tog med sina läsare på en resa in i livets mest vardagliga och ibland grymma realiteter. I hennes dikter får vi möta ämnen som snor, åderbråck och övergivna barn. Genom ett absolut gehör för språkets kraft och en oöverträffad skicklighet i formuleringen skildrade hon livets elände på ett sätt som berör och engagerar.

Sonja Åkessons poesi var samhällskritisk och riktade skarp kritik mot den falska idylliseringen av kvinnors villkor. Genom sitt modiga ställningstagande och poetiska talang utmanade hon normer och öppnade upp för nya sätt att se på världen.

Urval av dikter av Sonja Åkesson med kommentarer

I "Vara vit mans slav och helt andra dikter" har poeten Jenny Tunedal gjort ett noga urval av Sonja Åkessons dikter. Genom ett informativt förord och värdefulla kommentarer bidrar Tunedal till att ge läsaren en djupare förståelse för Sonja Åkessons verk och dess betydelse.

Denna diktsamling är en hyllning till en poet som vågade skriva med sanning och som satte ord på det som många andra tystade ner. "Vara vit mans slav och helt andra dikter" är en resa in i en värld av poetisk skönhet och samhällskritisk tyngd, där varje vers bär på en egen sanning och ett eget uppror.

Frågor och svar om "Vara vit mans slav och helt andra dikter" av Sonja Åkesson

Vad var det som gjorde Sonja Åkessons poesi så banbrytande?

Sonja Åkessons poesi var banbrytande på grund av dess starka realistiska skildringar av vardagslivet, samtidigt som den innehöll en skarp samhällskritik och ställde normer på sin spets.

Vad är Jenny Tunedals roll i boken?

Jenny Tunedal har gjort ett viktigt urval av Sonja Åkessons dikter och bidrar med ett förord och kommentarer som fördjupar läsarens förståelse för poesins innehåll och kontext.

Vilken betydelse har "Vara vit mans slav och helt andra dikter" haft för den svenska poesin?

Denna diktsamling har haft en stor betydelse för den svenska poesin genom att utmana normer, belysa samhällsfrågor och ge röst åt de tystade erfarenheterna.

Tillbaka till artiklarna