Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Vår man i Havanna av Greene, Graham

Vår man i Havanna av Graham Greene

Vår man i Havanna är en svart komedi skriven av författaren Graham Greene. Boken utforskar den brittiska underrättelsetjänstens verksamhet i Havanna genom att följa huvudkaraktären Wormold, en före detta dammsugarförsäljare som av ekonomiska skäl blir en hemlig agent. Handlingen tar en absurd och humoristisk vändning när Wormold börjar skapa överdrivna och falska rapporter inspirerade av barnboksversioner av Shakespeares dramer. Dessa rapporter inkluderar skisser av massförstörelsevapen som i själva verket föreställer dammsugardelar. Det som börjar som en lek för att imponera, tar snart en farlig riktning när Wormolds lögner börjar bli sanna en efter en.

Greene, en hyllad författare, skapar i denna roman en satirisk skildring av underrättelsetjänstens benägenhet att tro på absurda historier. Trots att handlingen utspelar sig före Kubas revolution, antyder boken på ett konstigt sätt Kubakrisen 1962 genom sitt tema med missilinstallationer. Boken lyckas kombinera spänning och existentiella frågor på ett mästerligt sätt, vilket ger läsaren en underhållande och tankeväckande läsupplevelse.

Klassisk och filmatiserad

Vår man i Havanna har blivit en klassiker inom modern litteratur och har filmatiserats av Carol Reed. Greenes skarpa berättarstil och förmåga att skildra mänskliga svagheter och dilemman fångar läsare från första sidan. Genom att blanda spänning, humor och samhällskritik skapar Greene en roman som inte bara underhåller utan även får läsaren att reflektera över mänsklig natur och livsval.

Om författaren Graham Greene

Graham Greene (1904-1991) var en brittisk författare och journalist känd för sina psykologiska thrillers som utforskar moral, religion och politik. Han betraktas som en av de främsta engelska romanförfattarna och har vunnit flera litterära priser för sitt arbete. Greenes distinkta stil präglas av mörk humor och komplexa karaktärer. Hans verk reflekterar ofta hans katolska tro och engagemang för social rättvisa.

Frågor och svar om "Vår man i Havanna" av Graham Greene

Vad är handlingen i "Vår man i Havanna"?

Handlingen kretsar kring den brittiska agenten Wormold i Havanna, som skapar överdrivna och falska rapporter som börjar bli sanna.

Vilka teman utforskar Graham Greene i boken?

Graham Greene utforskar teman som spänning, humor, samhällskritik och existentiella frågor genom karaktären Wormold och hans falska rapporter.

Varför har "Vår man i Havanna" blivit en klassiker?

Boken har blivit en klassiker på grund av dess skarpa skildringar av underrättelsetjänsten, mänskliga svagheter och tankeväckande teman som fortfarande är relevanta idag.

Tillbaka till artiklarna