Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Tyrannens tid av Västerbro, Magnus

Tyrannens tid av Magnus Västerbro

Tyrannens tid är en gripande bok skriven av Magnus Västerbro, som tar oss med på en resa genom det svenska folkets lidande under krigarkungens, Karl XII, allt mer tyranniska styre. Boken är placerad i kategorin Humaniora - Kulturvetenskap & -historia och kastar ljus över de dramatiska åren 1700-1721, då Sverige tvingades in i åratal av krig trots folkets rop efter fred.

En tragisk berättelse

Handlingen kretsar kring Elin Jonsdotter, en soldathustru vars liv förvandlades till en mardröm när kriget bröt ut. I förtvivlan över situationen och det ökande lidandet valde hon till slut att avsluta sitt liv. Karl XII:s enväldiga styre pressade svenskarna till gränsen, och trots deras böner om fred fortsatte kriget obarmhärtigt.

Upprorsstämning

Med precision och insikt beskriver författaren Västerbro det svenska folkets växande desperation och nära förestående uppror mot tyrannen. Genom att berätta om enskilda människoöden och dra nytta av den senaste historiska forskningen, avslöjar boken en skakande tidsperiod då stormakten stod på randen till undergång.

Boken lyckas fånga inte bara förtryckets och misärens omfattning, utan också det motstånd och hopp som spirade mitt i mörkret. Tyrannens tid är en unik skildring av en svunnen era präglad av lidande, men också av mod och kamp.

Nominerad till Augustpriset

Tyrannens tid uppmärksammades och nominerades till Augustpriset i klassen Årets fackbok 2021. En bok som inte bara berör utan också väcker tankar och reflektion över historien och dess konsekvenser för individerna som levde den.


Frågor och svar om Tyrannens tid av Magnus Västerbro

Vad är den främsta tematiken i boken?

Bokens huvudtema är det svenska folkets lidande under Karl XII:s tyranniska styre och det motstånd som spirade fram i skuggan av förtrycket.

Vad gör Tyrannens tid till en unik läsupplevelse?

Genom att fokusera på individuella öden och kombinera det med gedigen historisk forskning, ger författaren en djupgående och gripande bild av en turbulent tid i Sveriges historia.

Vilken publik rekommenderas att läsa denna bok?

Tyrannens tid passar för läsare med intresse för svensk historia, politik och mänskliga öden. Även de som söker insikter om tyranniets konsekvenser och den mänskliga strävan efter frihet och värdighet kommer uppskatta denna bok.


Tycker du om Magnus Västerbro kan du nog också uppskatta...

Tycker du om Magnus Västerbro kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Peter Englund, Antony Beevor, Cormac McCarthy, Jonathan Safran Foer.

Om du tycker om författaren Magnus Västerbro kan du finna intresse i Peter Englunds historiska skildringar och djuplodande research, likt Västerbros. Antony Beevors engagerande krigshistoria och Cormac McCarthys skoningslösa berättelser kan också tilltala dig som söker komplexa och fängslande texter. Jonathan Safran Foers lyriska stil och känslomässiga djup kan erbjuda en annan dimension som kompletterar Västerbros verk.

Tillbaka till artiklarna