Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Svälten av Västerbro, Magnus

Svälten av Magnus Västerbro

Svälten är en gripande skildring av en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia. Författad av Magnus Västerbro, vinnare av det Facklitterära Augustpriset 2018, tar denna bok oss med på en resa genom hungersnödens fasor under åren 1867-1869.

En skakande historia

Först drabbades landet av kyla, följt av värme och torka som resulterade i två års missväxt. Människor svälte och led. De svagaste dog först, men snart drabbades alla av den omfattande hungersnöden. Samhället var oförberett och orsakade ännu mer lidande genom sina politiska felbeslut.

Sverige stod inför en kris av oanade proportioner. Visthusbodarna tömdes, och i Stockholm beskyllde man de hungrande för sin egen nöd. Det tredje året innebar en desperat kamp för överlevnad, och hungersnöden tvingade människor att lämna allt de hade kärt och söka en bättre framtid.

En viktig historisk händelse

Svälten belyser inte bara de fysiska påfrestningarna utan även de sociala spänningarna som uppkom. Massemigrationen till främst Nordamerika blev ett nödvändigt sätt att överleva. Genom individuella öden och vittnesmål får vi en närgången och hjärtskärande inblick i denna tid av lidande.

Citat från recensioner

Kritiker hyllar Svälten för dess mångfacetterade berättarstil, djuplodande research och den gripande tidsandan den förmedlar. Enligt Anna Rudberg-W från Upsala Nya Tidning erbjuder boken en oslagbar känsla av autenticitet, medan Åsa Linderborg från Aftonbladet beskriver den som en nödvändig påminnelse om vårt förflutna.

Magnus Västerbro tar oss med på en resa genom ett avlägset Sverige som, trots att det ligger nära i tiden, känns avlägset och främmande. Genom Svälten får vi inte bara en inblick i historien utan även en stark påminnelse om mänsklighetens sårbarhet och motståndskraft i svåra tider.

Frågor och svar om Svälten av Magnus Västerbro

Vad är huvudtemat i boken?

Svälten utforskar huvudsakligen teman som svält, överlevnad och människans strävan efter en bättre tillvaro trots extrema prövningar.

Vad gör boken unik jämfört med andra verk inom samma genre?

Svälten skiljer sig genom sitt fokus på en specifik historisk händelse och dess direkta inverkan på individer. Genom personliga berättelser skapas en nära koppling till läsaren.

Vilken publik rekommenderas denna bok för?

Boken passar både för den som är intresserad av svensk historia och för den som vill fördjupa sig i mänskliga berättelser om lidande och överlevnad.


Tycker du om Magnus Västerbro kan du nog också uppskatta...

Tycker du om Magnus Västerbro kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Peter Englund, Antony Beevor, Cormac McCarthy, Jonathan Safran Foer.

Om du tycker om författaren Magnus Västerbro kan du finna intresse i Peter Englunds historiska skildringar och djuplodande research, likt Västerbros. Antony Beevors engagerande krigshistoria och Cormac McCarthys skoningslösa berättelser kan också tilltala dig som söker komplexa och fängslande texter. Jonathan Safran Foers lyriska stil och känslomässiga djup kan erbjuda en annan dimension som kompletterar Västerbros verk.

Tillbaka till artiklarna