Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Skiljas av Marja Taussi Sjöberg

Skiljas av Marja Taussi Sjöberg

I boken "Skiljas" tar Marja Taussi Sjöberg oss med till 1800-talets Norrland och Härnösands stift, där vi får en unik inblick i trolovningens, äktenskapets och skilsmässans historia. Trots motståndet från kyrka, stat och den närmaste omgivningen skildes ett antal tusental par under seklets lopp. Boken lyfter fram de utmaningar och svårigheter som följde med skilsmässor förr i tiden, och ger oss en fördjupad förståelse för de sociala och rättsliga normer som styrde dessa processer.

Marja Taussi Sjöberg, en framstående svensk författare och litteraturvetare, har en gedigen bakgrund inom rättshistoria och kvinnors rättigheter. Som professor i litteraturvetenskap vid Umeå universitet och tidigare verksam vid Stockholms universitet, har Sjöberg fört resonemang kring viktiga ämnen som präglat Sveriges historiska utveckling.

Om författaren: Marja Taussi Sjöberg

Marja Taussi Sjöberg är känd för sina analytiska och insiktsfulla skildringar av historiska händelser och samhällsförändringar. I sin banbrytande bok "Rätten och kvinnorna" från 1997 utforskar hon den rättsliga omvandlingen i Sverige i samband med övergången från släktmakt till statlig reglering. Genom att granska tingets struktur och dess inverkan på könsrelationer ger Sjöberg en unik inblick i reformationens effekter på samhället.

Utöver sitt arbete med rättshistoria har Sjöberg skrivit om kvinnliga författare under 1800-talet och deras komplexa relationer till det rådande rättssystemet. Genom att använda historiska källor som grund för sina analyser belyser hon viktiga frågor kring kvinnor, rättigheter och samhälle.

Frågor och svar om "Skiljas" av Marja Taussi Sjöberg

Här följer några relevanta frågor och svar om boken "Skiljas" och författaren Marja Taussi Sjöberg:

Vilken betydelse har Marja Taussi Sjöberg haft för forskningen inom rättshistoria och kvinnors rättigheter?

Marja Taussi Sjöberg har varit en banbrytare inom forskningen kring rättshistoria och kvinnors rättigheter genom sina djuplodande analyser och insiktsfulla skildringar av historiska förändringsprocesser.

Hur skiljer sig "Skiljas" från andra böcker inom samma ämnesområde?

"Skiljas" utmärker sig genom sitt fokus på Norrland och Härnösands stift under 1800-talet, vilket ger läsaren en unik lokal och historisk kontext för att förstå utvecklingen inom trolovning, äktenskap och skilsmässa.

Vilka är Marja Taussi Sjöbergs huvudsakliga forskningsintressen?Marja Taussi Sjöberg intresserar sig främst för rättshistoria, kvinnors rättigheter, samhällsförändringar och litteraturvetenskap, och hennes verk spänner över en mångfald ämnen inom humaniora och samhällsvetenskap.

Tillbaka till artiklarna