Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Respektable herrn av Naguib Mahfouz

Respektable herrn av Naguib Mahfouz är ett mästerverk från 1975 av den egyptiska författaren och 1988 års nobelpristagare i litteratur. I denna roman målar Mahfouz upp den egyptiska byråkratens strävan efter personlig framgång och ära med en gripande inlevelse.

Egypten: En fascinerande kuliss

Handlingen utspelar sig mot bakgrund av det färgstarka egypten och ger läsaren en inblick i den vardagliga byråkratins komplexitet och intrigerna inom maktkorridorerna.

En skildring av maktens omvägar

Naguib Mahfouz lyckas på ett mästerligt sätt gestalta människans outtömliga törst efter makt och de komplexa relationerna mellan olika intressen i samhället. Genom att utforska byråkratins subtila spel och de passioner och svagheter som driver dess aktörer, tar författaren oss med på en hisnande resa genom korruption, moraliskt tvivel och personliga strider.

En berättelse om ambition och konsekvenser

Med skarpa penseldrag och en djupgående psykologisk förståelse för sina karaktärer skapar Mahfouz en berättelse som stannar kvar hos läsaren långt efter att sista sidan har lästs. Egypten, Nobelpriset, byråkrat och makt vävs samman i en oförglömlig berättelse om livets val och dess konsekvenser.

Frågor och svar om Respektable herrn av Naguib Mahfouz

Vad var det som inspirerade Naguib Mahfouz att skriva Respektable herrn?

Som en av de främsta samhällsskildrarna i arabvärlden var Mahfouz djupt engagerad i att utforska de sociala strukturerna och maktdynamiken i det egyptiska samhället. Romanen Respektable herrn är en fördjupning i dessa teman och ger en intim inblick i byråkratins maskopi och intriger.

Hur lyckas Mahfouz gestalta karaktärernas moraliska dilemman?

Genom att kasta ljus över karaktärernas inre kamp mellan ambition och integritet lyckas Mahfouz skapa en berättelse som speglar de universella dilemman som präglar människans strävan efter makt och erkännande.

Vad gör Respektable herrn till en zeitgeistroman?

Med sin skarpa samhällskritik och psykologiska djup lyckas Mahfouz fånga andan av sin samtid och belysa de underliggande spänningarna och motsägelserna i det egyptiska samhället under den tid då romanen utspelar sig.

Tillbaka till artiklarna